top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAthanasios Ventzios

Φορολογία Influencers: Οδηγός για το 2024



Λογότυπο Ventzios Accounting

Ινφλουένσερ κάνει live μετάδοση


 

Τι είναι ο influencer;


Πρόκειται για ένα πρόσωπο με ενεργή παρουσία στα social media, το οποίο έχει χτίσει μια κοινότητα ακολούθων και ασκεί επιρροή στις αγοραστικές τους συνήθειες. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του, ένας influencer προωθεί προϊόντα, υπηρεσίες ή ιδεολογίες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα αμοιβή.

Η δραστηριότητα των influencers αποτελεί μια σχετικά νέα πραγματικότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η φορολογική της μεταχείριση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό για τους influencers να ενημερώνονται συνεχώς, να τηρούν σχολαστικά τα απαραίτητα αρχεία και να συνεργάζονται με φορολογικό σύμβουλο για να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο;


Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο που διέπει τη φορολόγηση των influencers δεν είναι σαφώς καθορισμένο. Η ασαφής οριοθέτηση της δραστηριότητάς τους, σε συνδυασμό με τις ποικίλες μορφές εισοδήματος που λαμβάνουν, δημιουργούν ερωτήματα και ασάφειες.


Ένας influencer δεν απαγορεύεται να κάνει διαφήμιση αρκεί να υπάρχει ένα περιεχόμενο ή εικόνα /ήχος μέσω του οποίου να μπορεί να αντιληφθεί ο καταναλωτής ότι πρόκειται για διαφημιστικό μήνυμα. Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι κάθε ανάρτηση ενός influencer δεν είναι διαφημιστική, αν δεν στοχεύει στην προώθηση ενός προμηθευτή.


Επομένως , επιτρέπονται οι αναρτήσεις από influencers που αναφέρονται σε προμηθευτές απεικονιζόμενων προϊόντων με την μορφή «tags», αρκεί το περιεχόμενο να μην είναι υπερβολικά προωθητικό.


Σε περίπτωση που ένας influencer παραθέτει και κάποιο σύνδεσμο στην εκάστοτε ανάρτηση τότε αυτό θεωρείται πιο εύκολα ως «διαφήμιση» και έτσι πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ανάρτηση διαφημιστικού περιεχομένου με εμπορικό σκοπό.


Για να αξιολογηθεί εάν μία ανάρτηση είναι διαφημιστικού περιεχομένου λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως οι ακόλουθοι του προφίλ, τα likes αλλά και το αν το προφίλ είναι επαληθευμένο (μπλε τικ).


Τέλος, ένας influencer λαμβάνει αμοιβή όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε προϊόν πχ. κρατάει ρούχα ή προϊόντα που διαφημίζει κάνοντας unboxing. Είναι σαφές, επομένως , ότι οι influencers είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ένα κανονιστικό πλαίσιο ώστε οι διαφημίσεις να είναι σύννομες, αλλιώς ενδέχεται να θεωρηθεί ότι προβαίνουν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

 

 

Γιατί η φορολόγηση των influencers έχει έρθει στο προσκήνιο;


Η ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας των influencers και αυτού του είδους marketing, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εσόδων που αποκομίζουν οι influencers. Η έλλειψη, όμως, σαφούς νομικού πλαισίου εγείρει ζητήματα φοροδιαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού.


 

Είμαι influencer – Χρειάζεται να κάνω έναρξη επιχείρησης;


Εφόσον ένας influencer ασκεί τακτικά το συγκεκριμένο επάγγελμα και με σκοπό την επίτευξη κέρδους και δεν το κάνει περιστασιακά, τότε είναι υπόχρεος σε έναρξη εργασιών και τήρηση λογιστικών βιβλίων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ΚΑΔ για τις υπηρεσίες προώθησης και προβολής μέσω προσωπικών προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας παρεμφερής και γενικός κωδικός, όπως ο ΚΑΔ 70.22.13.05 «Υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα προώθησης πωλήσεων».


Το πιο απλό είδος επιχείρησης για να ξεκινήσει ένας influencer είναι η ατομική επιχείρηση. Η έναρξη είναι μία εύκολη διαδικασία που πραγματοποιείται άμεσα από τον λογιστή. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ένας influencer θα πρέπει να συνεργαστεί με τον λογιστή του για να επιλέξει την μορφή επιχείρησης που τον εξυπηρετεί και ως δραστηριότητα και δεν τον επιβαρύνει λειτουργικά και φορολογικά.



Ποιοι είναι οι φόροι στους οποίους υπόκειται ένας influencer;


Οι influencers υπόκεινται στους ίδιους φόρους με τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όπως:

Φόρος εισοδήματος : Οι influencers πληρώνουν φόρο εισοδήματος στα εισοδήματά τους από τις διάφορες πηγές όπως διαφημίσεις, συνεργασίες με εταιρείες, εκδηλώσεις και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

ΦΠΑ  (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) : Οι influencers μπορεί να υπόκεινται σε ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως η δημιουργία περιεχομένου ή η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

Ειδική εισφορά διαφήμισης μέσω διαδικτύου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ ποσοστού 2%

Φόρος ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) : Οι influencers που λαμβάνουν εισοδήματα από δραστηριότητες που σχετίζονται με πνευματικά δικαιώματα, όπως η δημιουργία περιεχομένου, μπορεί να υπόκεινται σε φόρο ΑΕΠΙ.


Ποιες είναι οι μορφές εισοδήματος ενός influencer;


Χορηγίες

Φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Sponsored posts

Φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Έσοδα από affiliate marketing

Φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών

Φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα


Τι πρέπει να προσέξουν οι influencers;


Η δήλωση χαμηλότερων εσόδων από τα πραγματικά συνιστά φοροδιαφυγή και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα και ποινές.

Η μη τήρηση των απαραίτητων φορολογικών αρχείων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τις αρχές και να δυσκολέψει τον υπολογισμό των φόρων.

Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς και κυρώσεις.


Συμβουλές για Influencers:


Διατηρείτε αναλυτικά αρχεία για όλα τα έσοδα και τα έξοδά σας.

 

Συμβουλευτείτε έγκαιρα φορολογικό σύμβουλο για να ενημερωθείτε σχετικά με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις.

 

Εξετάστε το ενδεχόμενο σύστασης εταιρείας, εάν τα έσοδά σας είναι σημαντικά. Μια εταιρεία μπορεί να προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα και να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τα προσωπικά σας οικονομικά από τα επιχειρηματικά σας.



Επισήμανση:


Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί φορολογική συμβουλή. Για εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με την περίπτωσή σας, απευθυνθείτε σε φορολογικό σύμβουλο.

Η νομοθεσία μπορεί να αλλάξει. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις για να είστε ενήμεροι για τυχόν αλλαγές που σας αφορούν.

 



Πώς μπορεί το λογιστικό μας γραφείο να βοηθήσει στην έναρξη ατομικής επιχείρησης;


Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σάς βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα τη φορολογία των influencers στην Ελλάδα. Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


Στο λογιστικό μας γραφείο με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στη φορολόγηση μπορούμε να σας βοηθήσουμε να τηρήσετε τα φορολογικά σας βιβλία και στοιχεία, να υπολογίσετε σωστά τους φόρους σας, να υποβάλλετε τις φορολογικές σας δηλώσεις καθώς και να διαχειριστείτε τυχόν φορολογικούς ελέγχους.


Πραγματοποιούμε ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για τις ανάγκες σας.



278 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page