Η ατομική είναι μια επιχείρηση που ιδρύεται και λειτουργεί από ένα άτομο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λήψη όλων των αποφάσεων, αλλά φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για όλες τις υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Αποτελεί την πιο βασική και απλή μορφή επιχείρησης στην Ελλάδα και συστήνεται για το ξεκίνημα ενός επιχειρηματία και κυρίως για μικρές επιχειρήσεις.
Παρακάτω θα δούμε πότε πρέπει να κάνουμε έναρξη ατομικής επιχείρησης, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και τα πρώτα μας βήματα ως επιχειρηματίες.
Πότε πρέπει να κάνω έναρξη και γιατί να επιλέξω το είδος της ατομικής επιχείρησης;
Ο νόμος μας λέει ότι προτού προβούμε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή, θα πρέπει να έχουμε κάνει έναρξη επιχείρησης. Ως επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε πράξη που πραγματοποιείται με σκοπό την επίτευξη κέρδους.
Επομένως, εφόσον έχουμε μια ιδέα, ένα πλάνο ή σχέδιο, και σίγουρα προτού ξεκινήσουμε να έχουμε έσοδα από αυτό, θα πρέπει να κάνουμε έναρξη επιχείρησης.
Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να επιλέξουμε την νομική μορφή της επιχείρησης μας, δηλαδή αν θα είναι ένας τύπος εταιρείας ή ατομική επιχείρηση.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ατομικής επιχείρησης είναι:
Ίδρυση: Η ίδρυση είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.
Κεφάλαιο: Δεν υπάρχει ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης.
Ευθύνη: Ο επιχειρηματίας φέρει απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της επιχείρησης με την προσωπική του περιουσία.
Φορολογία: Η ατομική επιχείρηση φορολογείται με βάση το κέρδος της, με κλιμακωτό φόρο.
Ασφάλιση: Ο επιχειρηματίας ασφαλίζεται στο e-ΕΦΚΑ.
Λογιστικά βιβλία: Τηρούνται απλογραφικά βιβλία, με σημαντικά χαμηλότερο λογιστικό κόστος σε σχέση με τα διπλογραφικά.
Τα πλεονεκτήματα της ατομικής επιχείρησης είναι:
• Ευελιξία και αυτονομία: Η ατομική επιχείρηση παρέχει μεγάλη ευελιξία και αυτονομία όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις, καθώς δεν απαιτείται η συγκατάθεση άλλων εταίρων ή η έγκριση από κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, η διαδικασία οποιασδήποτε μεταβολής, αλλά και παύσης της ατομικής επιχείρησης είναι πολύ πιο απλή κι εύκολη σε σχέση με των νομικών προσώπων.
• Χαμηλό λειτουργικό κόστος : Εφόσον ιδρύεται από ένα άτομο είναι κατά κύριο λόγο μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση , όπου τα κόστη έναρξης και συντήρησης είναι αρκετά χαμηλά. Να σημειωθεί πως δεν απαιτείται καν η εισφορά κεφαλαίου κατά την ίδρυση.
• Χαμηλότερη φορολογία στην αρχή : Η ατομική επιχείρηση έχει απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας. Φορολογείται με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και μέχρι περίπου τις 40.000 κέρδη έχει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με την φορολογία των εταιρειών.
Τα μειονεκτήματα της ατομικής επιχείρησης είναι:
Απεριόριστη ευθύνη : Ο επιχειρηματίας έχει απεριόριστη ευθύνη με την προσωπική του περιουσία. Δηλαδή, πιθανά χρέη της επιχείρησης μπορεί να οδηγήσουν και στην απώλεια προσωπικής περιουσίας.
Αδυναμία συνεργασίας : Όπως το λέει και το όνομα η ατομική επιχείρηση μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργεί από ένα άτομο και δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν περισσότεροι εταίροι ή μέτοχοι.
Περιορισμένη δυνατότητα ανάπτυξης : Η αλήθεια είναι ότι η ατομική επιχείρηση έχει συγκεκριμένα όρια, αφού μόλις φτάσουμε ένα συγκεκριμένο ύψος κερδών ή υπάρξει η ανάγκη εισαγωγής συνεταίρων, αναγκαστικά οδηγούμαστε σε άλλη μορφή επιχείρησης.
Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να κάνω έναρξη ατομικής επιχείρησης;
ΑΦΜ και κωδικοί taxis net : Πριν καν ξεκινήσουμε, τα δύο βασικά πράγματα που απαιτείται είναι να έχουμε ΑΦΜ και κωδικούς taxis.
Αποδεικτικό διεύθυνσης έδρας : Το πρώτο δικαιολογητικό που χρειαζόμαστε για την έναρξη ατομικής επιχείρησης είναι:
Αντίγραφο Ε9 : Αν η έδρα της επιχείρησης είναι ιδιόκτητη, τότε θα χρειαστούμε το αντίγραφο της δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης ή απλώς τον ΑΤΑΚ του ακινήτου, αν η έναρξη γίνει μέσω του gov.gr
Συμβόλαιο μίσθωσης ακινήτου : Αν η έδρα μας είναι μισθωμένη, θα χρειαστούμε το ηλεκτρονικό μισθωτήριο υποβεβλημένο από τον ιδιοκτήτη στο taxis net.
Υπεύθυνη δήλωση εκμισθωτή : Αν χρησιμοποιήσουμε ως έδρα την μισθωμένη κατοικία μας, εφόσον η δραστηριότητα μας το επιτρέπει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, με την οποία θα δηλώνει ότι μας επιτρέπει ως να χρησιμοποιήσουμε ως αποδεικτικό το ακίνητο του ως έδρα της ατομικής μας επιχείρησης.
Έντυπο Δ211 : Εφόσον η έναρξη πραγματοποιηθεί μέσω των αιτημάτων της εφορίας, τότε θα πρέπει να συμπληρώσουμε κι επισυνάψουμε το ειδικό έντυπο Δ211 με τα στοιχεία της επιχείρησης μας.
Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για την έναρξη ατομικής επιχείρησης;
Η έναρξη της ατομικής επιχείρησης ολοκληρώνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειαστεί η φυσική μας παρουσία σε κάποια υπηρεσία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του gov.gr είτε με ηλεκτρονικό αίτημα στην εφορία. Ας τα δούμε αναλυτικά :
1) Έναρξη ατομικής ηλεκτρονικά μέσω gov.gr.
Μέσω της πλατφόρμας του gov.gr ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να πραγματοποιήσει ψηφιακά την έναρξη του ή να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο, κατόπιν εξουσιοδότησης, να προβεί στην διαδικασία έναρξης.
Έναρξη ηλεκτρονικά μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο όσοι θα ασκήσουν εμπορική ιδιότητα. Επομένως, τα ελευθέρια επαγγέλματα (π.χ. λογιστής, δικηγόρος, μηχανικός κ.α.) αποκλείονται αυτόματα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία και πρέπει να απευθυνθούν με αίτημα στην εφορία.
Τα στοιχεία που ζητούνται είναι οι κωδικοί taxis, ο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) σε περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης είναι ιδιόκτητη ή εναλλακτικά αριθμός συμβολαίου μισθωτηρίου και έτος σύνταξης του για μισθωμένη έδρα. Προσοχή στο μισθωτήριο να αναγράφεται ο ΤΚ διότι είναι απαραίτητος για να προχωρήσει η διαδικασία. Τέλος, απαιτούνται κάποια βασικά στοιχεία όπως οι ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) και ο εμπορικός τίτλος της επιχείρησης.
Βήμα 1: Σύνδεση
Εισάγουμε τους προσωπικούς κωδικούς taxis επιλέγοντας το πεδίο «ίδιας χρήσης» και ελέγχοντας τα προσωπικά μας στοιχεία ή ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσω εκπροσώπου (π.χ. λογιστής), επιλέγοντας το πεδίο «εκ μέρους τρίτου».
Βήμα 2: Επιλογή έδρας
Σε περίπτωση που η έδρα είναι ιδιόκτητη συμπληρώνουμε τον ΑΤΑΚ και αυτόματα αντλούνται τα στοιχεία του ακινήτου. Εάν η έδρα είναι μισθωμένη συμπληρώνουμε το έτος υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Και σε αυτή τη περίπτωση τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα. Ισχύει και για την χρήση ακινήτου από παραχώρηση.
Βήμα 3: Επιλογή Δημοτικής Κοινότητας
Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να επιλέξουμε την περιοχή που αντιστοιχεί στην διεύθυνση της έδρας και τον οικισμό αυτής.
Επιλέγουμε την σωστή δημοτική κοινότητα για να συνεχιστεί η διαδικασία . Εάν δεν υπάρχει καταχωρημένος ΤΚ, στη περίπτωση της μισθωμένη έδρας η διαδικασία δε δύναται να ολοκληρωθεί με αυτή τη μέθοδο , ενώ στη περίπτωση ιδιόκτητης έδρας συμπληρώνουμε τον ΤΚ, με την διαδικασία να ενημερώνει αυτόματα και το Ε9.
Βήμα 4 : Προσυμπληρωμένα πεδία
Στο επόμενο στάδιο ο χρήστης μεταφέρεται σε οθόνη με προσυμπληρωμένα πεδία που αφορούν βασικά στοιχεία ταυτοποίησης καθώς και διεύθυνσης κατοικίας του τα οποία ανακτήθηκαν αυτόματα από το σύστημα.
Βήμα 5 : Καταχώρηση στοιχείων επιχείρησης
Στην πορεία δηλώνουμε τα στοιχεία της επιχείρησης, στοιχεία Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, στοιχεία ΦΠΑ και δραστηριότητας της επιχείρησης .
Για την παροχή εξουσιοδότησης σε τρίτο, ο χρήστης συμπληρώνει στο ειδικό πεδίο τον ΑΦΜ του τρίτου προσώπου προς το οποίο χορηγείται η πληρεξουσιότητα. Εφόσον βρεθεί ο ΑΦΜ και έχουν καταχωριστεί στοιχεία επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ, τότε ο ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του τρίτου προσώπου εμφανίζονται στην οθόνη και ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία επιλέγοντας την έδρα της επιχείρησης.
Ο εξουσιοδοτούμενος έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στην επεξεργασία της αίτησης ενώ ο εξουσιοδοτών αποκόπτεται, αλλά μπορεί να άρει την εξουσιοδότηση οποιαδήποτε στιγμή.
Βήμα 6 : Διασύνδεση με το Γ.Ε.ΜΗ. και καταχώρηση στοιχείων
Βασική προϋπόθεση είναι και η διασύνδεση με το Γ.Ε.ΜΗ. για να γίνουν τα εξής:
Α) έλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου και αυτόματη δέσμευση αυτών
Β) μετά την υποβολή της έναρξης στην ΑΑΔΕ πραγματοποιείται και εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. και λήψη αριθμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Γ) δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος
Δ) εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο αρμόδιο Επιμελητήριο
Με την ολοκλήρωση της έναρξης εργασιών οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. όλων των πράξεων και στοιχείων που προβλέπονται από τον νόμο (άρθρο 33 του ν. 4919/2022), καθώς και κάθε μεταβολή αυτών.
2) Έναρξη ατομικής μέσω αιτήματος στην εφορία
Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Δ211, στο οποίο συμπληρώνουμε τα στοιχεία της επιχείρησης, όπως η έδρα (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη) , οι ΚΑΔ, το καθεστώς ΦΠΑ, στοιχεία ΕΛΠ, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις -παραδόσεις και η ημερομηνία έναρξης.
Μαζί με αυτό το έντυπο πρέπει να αποσταλεί στην εφορία και το αντίστοιχο αποδεικτικό για την έδρα της επιχείρησης , δηλαδή το μισθωτήριο, Ε9 ή σε περίπτωση παραχώρησης, μία υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη.
Σε περίπτωση που θέλουμε να ασχοληθούμε με το εμπόριο δεν επιτρέπεται να έχουμε ως φορολογική έδρα την κατοικία μας.
Έπειτα μέσω την πλατφόρμας «Τα αιτήματα μου» της ΑΑΔΕ δημιουργούμε νέο αίτημα στην αντίστοιχη εφορία, στο Μητρώο για έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου.
Στο Γ.Ε.ΜΗ. πρέπει να ακολουθήσουμε ηλεκτρονικά την ίδια διαδικασία εγγραφής.
Τι πρέπει να κάνω αφού γίνει η ίδρυση ;
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η έναρξη της ατομικής μας δραστηριότητας, τα πρώτα μας βήματα πρέπει να είναι τα ακόλουθα:
Ηλεκτρονική εγγραφή ΕΦΚΑ : Πρώτο μας βήμα είναι να ολοκληρώσουμε ηλεκτρονικά την εγγραφή μας και στον ΕΦΚΑ για την έναρξη της ασφάλισης μας.
Σφραγίδα : Καλό θα είναι να βγάλουμε εξ αρχής μια σφραγίδα με τα στοιχεία της νέας μας επιχείρησης, αφού θα μας ζητηθεί σε φορείς και υπηρεσίες, όπως οι τράπεζες
Άνοιγμα επαγγελματικού λογαριασμού : Αν και δεν είναι πάντα υποχρεωτικό να ανοίξουμε έναν λογαριασμό όψεως, καλό θα είναι να έχουμε έναν διακριτό λογαριασμό για τις επαγγελματικές μας συναλλαγές
Προμήθεια Pos : Αν έστω κι ένας από τους ΚΑΔ που επιλέξαμε είναι στις λίστες με τους υπόχρεους για προμήθεια Pos και έχουμε συναλλαγές με ιδιώτες, τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με την τράπεζα ή άλλον φορέα προμήθειας pos.
Έκδοση παραστατικών : Αν είμαστε σε λίστα επαγγελμάτων υπόχρεα για την προμήθεια ταμειακής μηχανής, τότε πρέπει να προμηθευτούμε μία ή να επικοινωνήσουμε με εταιρείες λογισμικού για χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που μπορεί νόμιμα να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ταμειακή μηχανή.
Ποιο είναι το κόστος μίας ατομικής επιχείρησης ;
Κατά την έναρξη της ατομική επιχείρησης προκύπτει το κόστος εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. μαζί με το τέλος του πρώτου έτους ύψους 40 € περίπου. Η προμήθεια POS και ταμειακής μηχανής αποτελεί, επίσης, ένα εναρκτήριο κόστος για την επιχείρηση.
Τα πάγια έξοδα της ατομικής επιχείρησης είναι :
• Γ.Ε.ΜΗ. 30€/ έτος
• Επιμελητήριο 11 €/ έτος
• ΕΦΚΑ εισφορά κάθε μήνα (το ύψος της εισφοράς εξαρτάται από την ασφαλιστική κατηγορία που έχει διαλέξει ο εκάστοτε επιχειρηματίας).
• Αμοιβή λογιστή
Πώς μπορεί το λογιστικό μας γραφείο να βοηθήσει στην έναρξη ατομικής επιχείρησης;
Στο λογιστικό μας γραφείο με μακροχρόνια εμπειρία στην έναρξη κάθε τύπου επιχείρησης, μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλεύσουμε στα πρώτα σας βήματα ως νέος επιχειρηματίας, αλλά και να αναλάβουμε την διαδικασία εξ ολοκλήρου.
Πραγματοποιούμε ατομικές συναντήσεις, μέσω τηλεφώνου, zoom calls ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προκειμένου να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να παρέχουμε προσαρμοσμένες λύσεις για τις ανάγκες σας.
Δείτε εδώ ποιες δαπάνες μπορείτε να δικαιολογήσετε στην ατομική σας επιχείρηση και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε.
Comments